Este a cincea participare pentru România, după edițiile din Toronto 2017, Sydney 2018, Haga 2022 și Dusseldorf 2023.
Chiar dacă scopul acestor activități nu este obținerea unui palmares, ci recuperarea fizică și psihică prin intermediul sportului și promovarea spiritului de învingător și a valorilor naționale, militarii răniți au reușit să obțină pentru România 40 de medalii, dintre care 14 de aur, la edițiile anterioare ale Invictus Games.
Fără vedere, cu membre amputate sau în scaun rulant, Invictusii ne-au dovedit că pot să își învingă teama, să își depășească limitele și să meargă mai departe, chiar cu răni care încă dor, pentru a-și reprezenta țara, cu cinste, de această dată pe terenul de sport.
Vă invităm să urmăriți poveștile lor inspiraționale:
Redactor: Cristina Miia | Imagine: Paul Palencsar | Montaj și coloana sonoră: Elena Tiron
Plutonierul adjutant principal în retragere
Daniel Porumb (căpitanul echipei)
A fost rănit grav într-o misiune în Irak, în aprilie 2007, suferind un traumatism vertebro-medular cervical care îl ține de atunci în scaunul cu rotile.
17 ani în care zi de zi a luptat și luptă cu demnitate, putere de caracter și curaj cu acest crunt diagnostic.
În tot acest timp, în ciuda dizabilității, a absolvit o facultate și două masterate și, de anul trecut, a început antrenamentele pentru Invictus Games, unde va concura la probele de rowing, curling și schi asistat.
Plutonierul major Marius Iovi
Camaradul nostru s-a angajat în Armată în urmă cu 20 de ani, cu gândul de a pleca în teatrele de operaţiuni, iar după prima sa misiune în Irak, în 2007, a fost grav rănit. A stat şapte luni în comă, și-a pierdut vederea și are mai multe arsuri.
În ciuda traumei suferite, nu s-a gândit nicio clipă să renunțe la Armata și continuă să își servească patria, cu aceeași determinare și curaj, de această dată, pe terenul de sport. La Invictus Games va concura la înot, schi asistat, rowing și curling.
Modest, echilibrat și empatic, Marius ne arată că, atunci când îți dorești ceva cu adevărat și lupți pentru asta, drumul spre reușită își va găsi sursa de lumină.
Sergent major în rezervă Gabriel Czifrak
21 octombrie 2020 este ziua în care viața sergentului major în rezervă Gabriel Czifrak s-a schimbat. Aflat în Afganistan, pe timpul unei misiuni de patrulare-cercetare, vehiculul în care se afla împreună cu alți patru colegi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
A suferit fracturi multiple la ambele picioare, traumatism cranian şi traumatism la nivelul unui braț, însă nu a renunțat! După mai puțin de 3 ani de la incident, din scaun rulant a ajuns pe podiumul Jocurilor Invictus din Germania (2023), unde a câștigat aurul pentru România.
Parcursul său impresionant continuă seria poveștilor inspiraționale ale militarilor răniți care reprezintă Armata României la Jocurile Invictus de anul viitor, din Canada.
Plutonier adjutant Paraschiva Dumitru
După succesul obținut atât la Invictus Games Toronto 2017, cât și la Sydney în 2018, unde a obținut medalia de bronz la proba de rowing 4 minute, plutonierul adjutant Nicolae Paraschiva va reprezenta din nou România la ediția de anul viitor a Jocurilor Invictus, din Canada.
A fost rănit în Afganistan în anul 2009, i-a fost afectat văzul și auzul, dar cu sprijinul camarazilor, al soției și al celor două fetițe, reușește să își depășească limitele și să ne motiveze prin tăria sa de caracter, determinarea, reziliența și spiritul de învingător.
Plutonier Viorel Amzărescu
A fost rănit în anul 2014, în timpul unui exercițiu în poligonul Hohenfels, din Germania și în urma incidentului a suferit 15 operații la picioare! Are încă dureri, dar dorința de a-și crește băiețelul i-a dat puterea de a nu renunța la luptă.
Aflați în continuare povestea plutonierului Viorel Amzărescu, parte din echipa militarilor răniți care anul viitor va reprezenta Armata României la Jocurile Invictus din Canada.