Invictus Games promovează respectul și empatia față de sacrificiul și traumele militarilor răniți, a căror implicare în activități sportive interne și internaționale este o oportunitate de reintegrare socială și de redare a încrederii în forțele proprii, elemente atât de necesare în procesul de refacere fizică și psihică.
Invictus Games au fost lansate oficial la Londra, în anul 2014, sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, prima ediție reunind 400 de competitori din 13 națiuni.
A doua ediție a Invictus Games a avut loc în anul 2016, în Statele Unite ale Americii, organizator fiind orașul Orlando, din Florida. Celor 500 de militari răniți participanți, provenind din 14 țări, li s-au alăturat și 4 militari răniți din România, în calitate de observatori.
Anul 2017 marchează prima participare a echipei Armata României – formată din 15 militari răniți, de această dată în calitate de competitori, la Invictus Games, desfășurate la Toronto, în Canada.
Această onorantă invitație transmisă națiunii noastre, de a se alătura celorlalte țări deja înscrise, constituie expresia aprecierii şi respectului aliaților faţă de spiritul de sacrificiu și profesionalismul demonstrate de către militarii Armatei României în teatrele de operaţii.
Alături de alte 18 țări membre sau partenere NATO, echipa României, alcătuită tot din 15 militari răniți, a participat și în anul 2018, la cea de-a patra ediție a Invictus Games, în orașul Sydney, din Australia.
În 2022, echipa României, formată din 20 de militari răniți, a participat pentru a treia oară la competiția sportivă internațională Invictus Games, desfășurată la Haga în Olanda. Și de această data, camarazii noștri și-au probat abilitățile sportive, neînfricarea, dar mai ales, spiritul de echipă.
Anul acesta, în perioada 9-16 septembrie, la Dusseldorf, în Germania, echipa Armatei României va participa pentru a patra oară la competiția sportivă internațională care susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018) și Haga (2022).
Echipa va fi formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul I, II și III de invaliditate sau apt limitat. Aceștia vor concura la opt discipline sportive, dintre care șapte discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, tenis de masă și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând).
La Invictus Games Dusseldorf, alături de România participă alte 21 națiuni: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Irak, Italia, Iordania, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Republica Korea, Ucraina, Anglia, Statele Unite ale Americii și nou intratele națiuni competitoare Israel, Columbia, Nigeria.