Duatlonul Regal Invictus Curtea de Argeș – 12 Noiembrie 2022

Ajuns la a IV-a ediție, după o pauză de 2 ani datorată contextului general epidemiologic, Duatlonul Regal Invictus reia startul unei ture cu tradiție în ,,orașul regal” Curtea de Argeș, prima capitală a Țării Românești.

Necropolă Regală și locul în care s-au născut personalități de seamă ale istoriei autohtone, precum Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă sau Mircea cel Bătrân, Curtea de Argeș este cunoscută și datorită legendei mănăstirii cu același nume, potrivit căreia, meșterulul Manole și-ar fi zidit consoarta în zidurile mănăstirii, drept simbol etern al jertfei și al sacrificiului suprem în numele creației.

La data de 11 noiembrie 1918, cunoscută în istoria modernă ca Ziua Armistiţiului, forţele aliate au semnat pacea cu Germania, marcând astfel încheierea oficială a Primului Război Mondial.

Opt decenii mai târziu, ca urmare a participării României la ISAF-cea mai amplă operațiune NATO sub egida ONU, la data de 11 noiembrie 2003 cădea la datorie sublocotenentul (PM) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat pe timpul executării unei misiuni în teatrul de operații Afganistan. Acesta a fost împuşcat în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla.

Astfel, în 2014, în semn de recunoaştere a meritelor militarilor români care au reprezentat cu cinste țara pe timpul executării misiunilor din teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie este declarată oficial „Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații”.

Prima ediție a Duatlonului de la Curtea de Argeș a avut loc la data de 11 noiembrie 2017, fiecare ediție ce a urmat aducând un suflu nou, în vederea realizării obiectivului principal: acela de a pune Curtea de Argeș pe harta competițiilor sportive din România și de a contribui la promovarea zonei, a locuitorilor acesteia și a frumuseții orașului care poartă cu sine secole de istorie, civilizație și cultură.

În semn de respect pentru militarii care au reprezentat și reprezintă România în misiunile din afara granițelor țării, Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, în colaborare cu Asociația Sportivă „Vânătorii Posadei”, Invictus România, Primăria Curtea de Argeș, Asociația Județeană ,,Sportul Pentru Toți” Argeș și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Argeş, organizează la data de 12 noiembrie a.c., o nouă competiție sportivă dedicată sărbătoririi militarilor veterani ai teatrelor de operații.

Evenimentul este unul GRATUIT și se adresează atât sportivilor profesioniști, cât și celor amatori.

Duatlonului Regal nu ar putea avea loc fără implicarea personalului Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, structură militară de elită a Armatei României, specializată în lupta în teren muntos, cu numeroase misiuni interne și internaționale la activ, dintre care cinci misiuni internaționale în Irak, cu un detașament de nivel companie, și alte patru în Afganistan, cu un detașament de nivel batalion, care au adus apreciere și onoare orașului Curtea de Argeș.

Cu acest prilej, Batalionul 33 îi comemorează pe cei cinci camarazi căzuți la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan: sublocotenenţii (pm) Aurel Marcu, Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Paul Caracudă și Dan Ciubotaru.

Apărătorii crestelor Făgărașului promit să fie cât mai prezenți în viața comunității argeșene pentru a duce numele orașului și al batalionului lor în casele tuturor românilor.

Fiecare ediție a Duatlonului Regal este un ecou al spiritului Invictus, al camaraderiei, voluntariatului, al promovării valorilor naționale și forței cu care militarii răniți în teatrele de operații s-au ridicat și au luptat în continuare, cu ajutorul sportului.

DESCRIEREA EVENIMENTULUI:

Evenimentul se desfășoară pe un traseu de 2,5 Km cu startul de la Curtea Domnească pe Bulevardul Basarabilor către Mănăstirea Meșterului Manole.

PROBE:

 • Duatlon copii, cadeți: 1.2 Km alergare, 3,5 Km bicicletă, 1.2 Km alergare;
 • Cros copii, cadeți: 1.2 Km alergare;
 • Duatlon juniori, adulți: 5 Km alergare, 20 Km bicicletă, 2,5 Km alergare;
 • Cros juniori, adulți: 10 Km alergare;
 • Probe pentru persoane cu dizabilități.

CATEGORIILE DE VÂRSTĂ:

 • copii (fete şi băieţi): – 7-10 ani; 11-13 ani.
 • cadeți (fete şi băieţi): – 14-16 ani.
 • juniori (fete şi băieţi): – 17-19 ani
 • adulți (masculin şi feminin): – 20 – 29 ani, 30 – 39 ani, 40 – 49 ani, 50 – 59 ani şi peste 60 de ani.

PROGRAMUL  COMPETIȚIEI:

ora 07:00 - 09.00

Validare înscrieri, semnarea declarației pe propria răspundere si primirea numerelor de concurs.

 • va rugam sa veniți din timp pentru a evita aglomerația.
 • deschiderea zonei de tranziție si lăsarea bicicletei.
 • pentru a intra în zona de tranziție va trebui sa prezentati numărul de concurs si sa aveti pe cap casca de protecție pentru ciclism.

ora 09:00

Ședința tehnica si prezentarea traseului.

ora 09:30

Start cros, duatlon copii, cadeți.

ora 10:00

Festivitatea de premiere copii.

ora 10:15

Start duatlon juniori, adulți.

ora 12:00

Start cros juniori, adulți.

ora 12:15

Program artistic (Ansamblul artistic al Cercului Militar din Curtea de Argeș).

ora 13:00

Festivitatea de premiere

Pentru persoanele cu dizabilități probele vor fi stabilite la start în funcție de dizabilitățile celor înscriși.

Pe timpul evenimentului puteți asista la un demonstrativ de tir cu arcul, prezentat de către membrii lotului de tir cu arcul al Echipei Invictus România.

Declarație pe propria răspundere:

Înscrieri individual:

Formular de înscriere individual

Înscrieri ștafeta:

Formular de înscriere ștafetă

Organizatori

logo batalionul 33 posada - invictus romania
Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”
Asociația Sportivă „Vânătorii Posadei”
logo invictus team romania
Invictus România